Az első választás gyermeklábbelikből: a supináló, avagy a kifelé döntött sarkú cipő

A szülők leggyakoribb problémája, hogy mikor és milyen cipőt adjanak a gyerekre. Cipőt akkor adunk, ha már az utcán sétálgatunk. Járni tanulni mezítláb (csúszásgátló zokniban) kell, mert akkor alakul ki a talp izomzata.

Amikor feláll a baba és elkezd járni, gyakran befelé dől a bokája. Kinek jobban, kinek kevésbé. Ez a kornak megfelelő normális ízületi lazaság következménye. A talp boltozata csak 8-10 éves korra alakul ki, ahogy fejlődik az izomzat. A hátsó lábszárizomzat az Achilles-ín közvetítésével hozza egyenesbe a sarkat, a rövid talpi hajlítók emelik meg a boltozatot. Ehhez idő kell. Addig érdemes olyan helyzetben tartani a lábat, hogy jó legyen a terhelés. Ha a bedőlő bokát egyenesbe hozzuk, alakul a talp boltozata is. Fordítva ez nem igaz. Sőt, ha feleslegesen alátámasztjuk a boltozatot, gátoljuk annak kialakulását, mert renyhévé tesszük az izomzatot. Mivel a kisgyermeknél elsődleges a boka bedőlése, ezen a szinten kell korrigálnunk. 

Mi a kifelé döntött sarkú cipő lényege? Ez egy olyan hátul zárt, kemény kérgű cipő, amelynek sarka belülről kifelé döntött. Ha hátulról megnézzük, a sarok belső része 
3-4 mm-rel magasabb, mint a külső. Belül nincs betét, és kellemesen, jól kiképzett széles orral rendelkezik. A cipők általában hosszan nyitható fűzővel, csattal, esetleg tépőzárral nyílnak, így könnyen feladhatók. A kidöntött sarokkal a láb jó helyzetbe kerül, nem feszülnek meg a belső bokaszalagok, ritkább a lábfájás, és mód van a boltozat kialakulására.

A kifelé döntött sarkú cipőt szinte minden gyermek viselheti. Egyedüli ellenjavallat, ha az alsó végtag a térd szintjén görbül. Ilyenkor kérjük ki az orvos véleményét!

Partnereink