Betegtájékoztató limfödémában szenvedő betegek részére

A limfödéma a nyirokrendszer veleszületett vagy szerzett károsodásának talaján kialakuló végtagduzzanat. Lehet önálló betegség, ilyenkor elsődleges vagy primer nyiroködémáról beszélünk. A nyiroködéma kialakulhat azonban más betegség kísérő tüneteként vagy szövődményeként. Ezek a másodlagos vagy szekunder nyiroködémák.

Primer nyiroködéma
A primer nyiroködéma fejlődési rendellenesség. A normálisnál fejletlenebb, vagy kórosan tág nyirokerek képtelenek a megfelelő funkcióra, a nyirokköteles folyadék elszállítására. Ez a folyadék a végtagban megreked, ami a végtag duzzadásához vezet.
A veleszületett fejlődési rendellenességen alapuló nyiroködéma súlyos esetben már akár újszülött korban megjelenik, kevésbé súlyos esetben csak a későbbi életkorban alakulnak ki a tünetek. A gyengén fejlett nyirokrendszer dekompenzációját, elégtelenné válását  visszeresség, műtéti hegek, ülő foglalkozás, elhízás, mozgásszegény életmód elősegítheti. Az emberiség 10%-a gyengén fejlett nyirokrendszerrel születik. Nők négyszer gyakrabban érintettek, mint a férfiak.

Szekunder nyiroködéma
A szekunder formáknál az ép nyirokrendszert ért különféle károsodások vezetnek nyirokpangáshoz.
A szekunder nyiroködéma leggyakoribb okai: 
– a nyirokcsomók, nyirokerek műtéti eltávolítása vagy besugárzása
– a nyirokcsomók daganatos beszűrődése,
– vírusok, baktériumok, gombák által kiváltott nyirokcsomó illetve nyirokérgyulladás. Felnőtteknél jól ismert kórkép a bakteriális fertőzés következtében kialakult orbánc, mely után gyakran alakul ki a végtag maradandó duzzadása, limfödémája.
– vénás betegségek, így a visszeresség, a véna elzáródás, a trombózis gyakori oka a lábdagadásnak.

 A szekunder limfödémás esetek száma az egész világon emelkedő tendenciát mutat, ami a daganatos betegségek emelkedő gyakoriságával, a daganatok műtéti és sugárkezelésével hozható összefüggésbe. A limfödémás betegnek az esztétikai problémákon túl, számos egyéb negatív tényezővel kell szembesülnie. A végtag funkciójának károsodása révén akadályozottá válik a munkavégzés, a közlekedés, számos esetben a végtagok méretkülönbsége miatt az öltözködés is. Szövődményként az életminőséget tovább rontó súlyos bőrelváltozások, fertőzések léphetnek fel.

A nyiroködéma kezelése
A nyiroködéma kezelésére nem rendelkezünk megfelelő gyógyszeres vagy sebészi megoldásokkal. Sajnos még ma is gyakori a gyógyszeres kezelésben a vízhajtók használata. Nyiroködémában a vízhajtók egyrészt hatástalanok, másrészt elősegítik az ödéma  kötőszövetes átépülését, ami a végtag „megkeményedését” eredményezi.

A létező sebészi eljárások a szövődmények gyakorisága és a nem kielégítő terápiás eredmények miatt nem terjedtek el a gyakorlatban. A műtétek után kialakuló hegek tovább ronthatják a nyirokkeringést.

A kezelésben az egész világon fizióterápiás eljárásokon alapuló konzervatív terápia terjedt el. A kezelés többféle tevékenységből áll, két fázisban zajlik, a betegség kialakulásától a beteg élete végéig tart. Az intenzív fázis szakambulancián történik.

Részei:

I. Nyirokdrenázs
Ez egy speciális masszázs, melynek során a kötőszövetre gyakorolt különböző fogástechnikák hatására megnyílnak az addig nem működő nyirokerek, másrészt elterelődik a szövetközti folyadék az ellenoldali testrész ép nyirokelfolyású rendszere felé.

II. Kompressziós kezelés
Az intenzív fázisban gépi kompresszióval és kompressziós pólyákkal történik. A gépi kompressziót többkamrás rendszerű pneumatikus készülékkel végezzük. A levegővel működő cellák alulról felfele haladva egymás után fuvódnak fel, fokozatosan csökkenő nyomást gyakorolva a végtagra.

A nyomást egy fix ciklusideig megtartva, egyszerre leenged valamennyi cella. Fontos, hogy a gépi kezelést csak akkor szabad elkezdeni, ha a nyirokdrenázs hatására már megindult a nyirokelfolyás. A nyirokdrenázs és gépi kezelés után a végtagra kompressziós kötést kap a beteg. A kompressziós kötéshez rövid megnyúlású, magas munkanyomású pólyákat használunk.

III. Torna kompressziós kötésben
A kötés és aktív izompumpa hatására megszűnik a billentyűelégtelenség, csökken a szövetek közé a folyadék kiáramlása, a visszaáramlás pedig fokozódik.

A kezelés második fázisa a fenntartó kezelés, ami a beteg otthonában történik.

Részei:

I. Kompressziós kezelés pólyával vagy harisnyával
A kompressziós harisnyák négy kompressziós fokozatban készülnek. A kompressziós fokozat kiválasztása orvosi feladat. A harisnyát nem lehet alkalmazni kezeletlen ödémás végtagra, nedvedző bőrfelületre, akut gyulladásos folyamat esetén. A harisnya feladata, hogy két intenzív kezelés között fenntartsa az ödéma mentes állapotot. A jó harisnyák a beteg számára kellemes viseletet jelentenek. 
II. Torna
III. Bőrápolás
IV. Diéta  

A mozgásszegény életmód, a túltápláltság fokozza a nyiroködéma kockázatát. A diétának a megfelelő kalória és só bevitelére kell irányulnia. Fehérje és folyadék megszorítására nincs szükség.

Életviteli tanácsok limfödémában szenvedő betegek részére

1. Óvja bőrét a kiszáradástól. Használjon rendszeresen hidratáló, zsírozó krémeket. Vérbőséget okozó folyadékot, krémet ne használjon!

2. Kerülje a sérüléseket! Fürdés után bőrét dörzsölés nélkül törölje szárazra. Körmeit óvatosan, a körömágy megsértése nélkül ápolja. Ne tépje le az apró bőrdarabokat. Varráshoz használjon gyűszűt, kertészkedéshez kesztyűt. Az ödémás oldalon kerülendő a vérvétel, injekció adása, akupunktúrás kezelés. Gyantázás, hagyományos borotva helyett használjon villanyborotvát. Óvakodjon a háziállatok karmolásától, rovarcsípéstől. A kialakult sérüléseket gondosan fertőtlenítse le, majd steril fedőkötéssel fedje le.  

3. Kerülje a végtag leszorítását! Ne hordjon szoros ékszert, ruhát, szűk cipőt! Ne engedjen vérnyomást mérni az érintett oldalon! Ne üljön keresztbe tett lábbal!

4. Kerülje a nagy hőmérséklet változásokat! Ne mosson, mosogasson, ne fürödjön forró vízben! Szauna használata tilos. Káros lehet a napozás és a túlzott lehűlés is.

5. Táskáját, csomagját az egészséges kezében vigye. Ne emeljen nehéz súlyt az érintett oldalon. Kerülendők az olyan sportok, amelyek a végtag erőteljes igénybevételével vagy sérülésveszéllyel járnak (tenisz, sí, lovaglás). Mozogjon sokat friss levegőn, ússzon!

6. Ne engedjen klasszikus masszázst végezni az érintett oldalon.

7. Törekedjen az ideális testsúly megőrzésére. Kerülje a túlzott sófogyasztást.

8. Repülőúton használjon kompressziós kötést!

9. Fekvésnél polcolja fel az érintett végtagot!

10. Azonnal forduljon orvoshoz, ha a végtagduzzadás hirtelen fokozódik, fájdalom jelentkezik, vagy gyulladásos tüneteket észlel!


Partnereink