Kompressziós vagy rugalmas harisnyák - GYIK

Miért célszerű rugalmas harisnyát viselnem?  
Visszérbetegségek vagy az arra való hajlam esetén javallottak a kompressziós harisnyák. Úgynevezett kompressziós kezelésre a felületes vénák megtágulása, a vénabillentyűk elégtelenné válása, a mélyvénás rendszer gyulladását követően kialakult billentyű-roncsolódás, elégtelenség esetén válik szükségessé.

Milyen erősségű harisnyát használjak? 
Ha családjában korábban előfordult visszérbetegség, de Önnek még nincs komoly elváltozása, elegendő a megelőző, I. fokozatú, recept nélkül vásárolható harisnya. 
Kifejezett, panaszokat okozó visszérbetegség esetén a II. kompressziós változat szükséges, melyet részletes angiologiai vizsgálatot követően írhat fel orvosa.

Milyen hosszúságú harisnyára van szükségem? 
Az elváltozás kiterjedésétől függően térdig, combközépig, combtőig érő harisnya, vagy harisnyanadrág válhat szükségessé, a vizsgálat dönti el, hogy szakmailag melyik lenne indokolt. Néha azonban szükség van kompromisszumokra, a rövidebb harisnya is jobb, mintha semmilyen harisnyát nem hordana!

Mikor viseljem a harisnyát? 

A harisnyát reggeli órákban kell felvenni, először csak pár óra hosszára. Az a cél, hogy végül az aktív időszak teljes tartamában viselje. 

Nyári melegben is viselnem kell a harisnyát? 
Furcsa ellentmondás, de a meleg nyári időszakban nagyobb szükség van a kompressziós harisnyára, mint télen! A meleg időben a vénás panaszok fokozódnak, így a gyógyszeres kezelés mellett a kompressziós harisnya viselése fokozottan szükséges. A vénás elégtelenség okozta panaszok  (erős feszülés a lábszárban, ólomláb-érzés, éjszakai ikragörcs, stb.) erősebbek lehetnek a meleg okozta kellemetlenségnél.

Meddig kell viselnem a harisnyát? 
Ha a kötőszövet öröklött gyengesége Önnél visszérbetegséget okozott, tartósan, folyamatosan célszerű használni a harisnyát. A visszérműtét után sem mentesül alóla, a kötőszövet gyengeségét a műtét nem tudja megszűntetni, a recidivák egy része a kompressziós harisnya viselésével kivédhető.

Milyen minőségű harisnyák léteznek? 
Az adott kompressziós fokozaton belül sok típus létezik, ezekről a beteg igénye és lehetősége dönt. Az alaptípusok mellett van pamutosabb összetételű, nagyobb kényelmet biztosító változat. Létezik változó színű, élénk, fényes fonalból készült, elegáns változat, de ezüst szállal készült, a bőr fertőzéses betegségeit gátló harisnya is, sok más mellett.

Mire kell figyelni a harisnya viselése közben? 

A harisnyát soha sem szabad túlhúzni a kívánt magasságon. A visszapöndörödő harisnya többszörös rétege a végtag leszorítását eredményezi, inkább gátolja, mint segíti a vénás keringést. A lecsúszott, összegyűrődött harisnyát haladéktalanul meg kell igazítani. 

Hogyan válasszak méretet? 
A kompressziós harisnyát megfelelő pontokon mért mérettáblázat alapján kell kiválasztani, ezt legpontosabban a harisnya forgalmazásában jártas szakemberek tudják meghatározni. A kiválasztott méret megfelelően szorít, hiába érezzük „nagyon erősnek”.

Hogyan óvhatjuk a harisnyát minél hosszabb ideig? 
Minden termékkel használati útmutatót csomagoltak, célszerű betartani a kíméletes tisztítást, szárítást.

Mikor kaphatok receptre újabb harisnyákat? 
A kompressziós harisnya kihordási ideje fél év. Fél év plusz l nap elteltével oldalanként 2-2 db készítmény írható fel, de teljes áron recept nélkül bármennyi vásárolható.

Mi a teendőm, ha problémám van a harisnya viselésével? 

Orvosánál és a szaküzletben is kérhet tanácsot. Ha először vásárol harisnyát, kérjen pontos útmutatást a harisnya viseléséről!

Partnereink