Mit kell tudni a visszérbetegségekről és azok kezeléséről?

A varicositas, a visszérbetegség hazánkban és a világon is igen gyakoran fordul elő, sok embert érint, azonban érdemes súlyának megfelelően odafigyelni rá. 
Sokan csak akkor törődnek vele, ha már szövődmények jelentkeznek, pedig a kialakult lábszárfekély sokkal lassabban és nehezebben gyógyítható, mint ahogy azt megelőzni lehetne. A krónikus vénás elégtelenség is eredményesebben kezelhető korai stádiumban, mint tartós fennállás, a komoly panaszok kialakulása után. 

A vénás betegségek kezelési lehetősége sebészi vagy belgyógyászati lehet. A belgyógyászati kezelés 4 fő területből tevődik össze:
• gyógyszeres kezelés, venotonicumok adása
• lokális venotonicus kezelés
• vénás torna, úszás
• kompressziós kezelés                                                                                                                    

Nézzük ez utóbbit részletesebben! A kompressziós kezelés feladata, hogy a vénás elégtelenség okozta bokaödémát csökkentse, ezáltal a terület keringészavarát, a szövetek vérellátását javítsa. A kitágult, epifascialis vénák elégtelen billentyűi is jobb effektussal működnek a kompressziós kezelés hatására. 

A kezelés rugalmas pólya, vagy kompressziós harisnya használatával történik. Mindkét módszernek van előnye és hátránya: a rugalmas pólya (megfelelő gyakorlattal) jól és könnyen felhelyezhető, de sajnos könnyen összegyűrődik és lecsúszhat. Ilyenkor haladéktalanul meg kell igazítani, lecsavarni, ismét felhelyezni. 

A kompressziós harisnya felhúzása még a rendszeresített segédeszközökkel is nehéz, de ha már sikerült felvenni, nincs vele probléma a nap folyamán. Érdemes a harisnya viselésével kapcsolatos tudnivalókkal pontosan megismerkedni, mert a nem megfelelően viselt harisnyával ártani is lehet. A szabályosan hordott kompressziós harisnya a panaszokat, tüneteket jelentősen csökkentheti, rövidítheti a venotonicus kezelés időtartamát, nem kevés pénzt takarítva így meg a beteg számára. Vannak kórképek, amikor csak rugalmas pólya használható, pl. aktív fekély, felületes vagy mélyvénás gyulladás esetén. 

A kompressziós harisnyák I. fokozata megelőzésként javasolható abban az esetben, ha a beteg családjában korábban előfordult visszérbetegség. 
A II. fokozat a kialakult vénás elégtelenség, panaszok, tünetek kapcsán használhatók. Lymphoedema esetén III-IV. kompressziós fokozatra is szükség lehet. 

A kompressziós harisnya felírását minden esetben részletes angiologiai vizsgálat előzi meg, mely a végtagok artériás keringésére is kiterjed. A harisnya választott magassága a vénás elégtelenség kiterjedésétől, típusától függ, de mindenképpen részletes megbeszélést igényel a beteg és orvosa közt. Ugyanis, a kompressziós harisnya használatát meg kell szokni. Ez eleinte nehézségeket okozhat, ám a termék megfelelően használva eredményes kezelést és tartósan tünetmentes állapotot biztosít.

Partnereink